Endoskopické vyšetření dýchacích cest u koní: Co je bronchoskopie a proč je důležitá?

08/06/2024

Jak bronchoskopie pomáhá odhalit dýchací problémy

Endoskopické vyšetření je moderní a účinná metoda, která nám umožňuje nahlédnout do různých dutin těla pacienta. Tento diagnostický nástroj je klíčový nejen pro lidi, ale také pro zvířata a to včetně koní. Dnes bych se ráda zaměřila na konkrétní typ endoskopického vyšetření známý jako bronchoskopie. Tento článek vám přiblíží, co to bronchoskopie je, jak se provádí, co je k ní potřeba a proč může být vhodná právě pro vašeho koně.

Vyšetření horních cest dýchacích

Co je bronchoskopie?

Bronchoskopie je specifický druh endoskopického vyšetření, které se zaměřuje na dýchací cesty. Při tomto vyšetření zavádím dlouhý flexibilní endoskop (v podstatě dlouhou ohebnou kameru) do nosní dutiny koně. Dále endoskop postupuje přes nosohltan, hrtan a průdušnici až k rozdvojení velkých průdušek a počátku plic. Rutinně při tomto vyšetření prohlížím také vzdušné vaky, což jsou výdutě sluchových trubic nacházející se pod ušima koně, pro kompletní kontrolu horních cest dýchacích. Samotné vyšetření trvá přibližně 20 minut, u pacienta ale strávím zhruba 2 hodiny. Kromě samotné endoskopie je totiž důležité vyptat si řádně historii pacienta a před aplikací sedace jej pořádně poslechnout a klinicky vyšetřit.

Průběh endoskopického vyšetření pacientky

Kdy je vhodné zvolit toto vyšetření?

Bronchoskopie je velmi užitečná při diagnostice různých zdravotních problémů u koní. Některé z hlavních indikací zahrnují:

  • Kašel
  • Výtoky z nozder (jedno či oboustranné)
  • Krvácení z nozder
  • Dechové tísně
  • Zátěžové dýchací zvuky
  • Neurologické deficity

Toto vyšetření nám umožňuje zjistit, zda je přítomen zánět a odkud pochází, zda je anatomicky vše správně uloženo, nebo zda není v dýchacích cestách přítomno cizí těleso. Navíc lze pomocí endoskopu odebrat vzorky z různých míst nebo provádět výplachy.

Bronchoskopie je tzv. zlatým standardem k odhalení příčiny kašle u koní. Nelze ji plně nahradit žádnou jinou vyšetřovací metodou.

Diagnostika a terapeutické možnosti

Bronchoskopie je nejčastěji používána pro diagnostické účely, tzn. odhalit příčinu daného problému/příznaku. Mimo to pomáhá odhalit různé patologické stavy a poskytuje cenné informace, které jsou klíčové pro stanovení správné léčby. V menším procentu případů je však možné přes endoskop provádět i terapeutické zákroky. To může zahrnovat například odstranění cizích těles, chondroidů (kamínky z hnisu a odumřelých buněk, které se mohou tvořit ve vzdušných vacích) nebo aplikaci léčiv (například penicilinu) do vzdušných vaků.

Množství hlenu v průdušnici

Příprava na vyšetření

Pro tento druh vyšetření není nutná žádná speciální příprava koně ani hladovka. Důležité je, aby kůň nebyl v den vyšetření jezděn a aby 3 hodiny před zákrokem nebyl krmen koncentrovanými krmivy. Během zákroku je koni podána sedace, která trvá přibližně 45 minut. Po aplikaci sedace nesmí kůň dvě hodiny žrát. V chladnějším počasí je vhodné mít přichystanou odpocovací, případně stájovou deku. Koně se po sedaci často zpotí a ztratí teplo, může jim tedy být po vyšetření zima. Rozhodně koně nepohrdnou ani teplým mashem.

Příprava sedace

Co je potřeba k vyšetření?

Pro pohodlné a plnohodnotné provedení bronchoskopie je nutný venkovní nebo vnitřní box, případně přístřeší se zpevněnou podlahou, kam nemohou ostatní koně. Dále je potřeba elektrická zásuvka a pitná voda. Pro provedení endoskopie jsou nutní minimálně 3 lidé. jelikož jezdím většinou sama, poprosím Vás mít tedy k sobě manžela/lku, přítele/lkyni, kamaráda/dku nebo koholi jiného. V případě, že nemůžete zajistit pomocníka se domluvíme individuálně. Stěžejní pro bezpečné a kvalitní vyšetření je také klid ve stáji během vyšetření!

K vyšetření je ideální box, dále je nutná elektřina a voda

Závěrem

Endoskopické vyšetření dýchacích cest, konkrétně bronchoskopie, je klíčovou diagnostickou metodou, která může výrazně přispět k identifikaci a léčbě mnoha zdravotních problémů u koní. Pokud si všimnete jakýchkoli příznaků dýchacích problémů u vašeho koně, neváhejte a kontaktujte mne. Jsem zde, abych vašim koním poskytla tu nejlepší možnou péči. Po vyšetření dostanete podrobnou zprávu s doporučeními i nastavenou terapií. Na každého pacienta nahlížím zcela individuálně a udělám si na něj i na vás vždy dostatek času.

Bez stresu pro pacienta, bezpečné pro nás