Mykotoxiny a jaterní testy

21/02/2024

Poslední měsíc se mi výrazně zvýšil počet pacientů s narušenými jaterními parametry (AST, ALP, LDH, GLDH, GMT, ŽK). Tento nález byl vždy vedlejší, přijela jsem řešit jiný problém např. kašel, prevenci, dermatologii... U všech velmi podobná čísla a kombinace.

Tak v čem je problém? Že by všichni tito koně měli primární onemocnění jater?! To je téměř nepravděpodobné. Je ale konec zimy, zásoby sena se tenší, seno je delší dobu skladováno a v jakých podmínkách, to už je často otázka...

Nejčastějším důvodem narušení těchto parametrů je přítomnost mykotoxinů v krmivu. Velké podezření nastává zejména pokud se opakuje u více koní v jednom ustájení ten samý vzor krevních výsledků... Mykotoxiny jsou metabolické produkty plísní, které vznikají právě při nesprávném skladování (zmoklé, zapařené apod...). Játra je pak musí detoxikovat a dlouhodobě se zatěžují. Mykotoxiny mohou být i v senu, které na pohled nemá na svém povrchu plísně!

Pohlídejte si, jak se seno skladuje a krmní. Na přechodné období lze použít vyvazovače mykotoxinů, ale není to dlouhodobé řešení. Kvalita píce je jedna z nejdůležitějších věcí v chovu koní. Je to základ pro každého koně, jakéhokoli věku, plemene nebo využití.

Každý kůň sežere denně velké množství tohoto objemového krmiva a s ním může přijmout i velké množství mykotoxinů nebo jiných nežádoucích látek. Vyžadujte správné skladování sena a dobrou kvalitu píce, protože to je základ, který Váš kůň jednoduše potřebuje.