Koňské melanomy

03/03/2024

Melanomy...nechat být či nenechat být?

Mít bělouše jako z pohádky je sen nejednoho milovníka koní. Tuto barvu ovšem nedoprovází jen romantické představy, ale i možnost vzniku melanomů. Ty postihnou během dospělého života až 80 % bílých koní. Melanomy se ale mohou vyskytnou i u koní jiných barev a v těchto případech to bývají agresivnější typy. V dnešním článku se proto nebudeme zabývat jen tím, co to ve skutečnosti melanomy jsou, ale především tím, zda je nechat či nenechat být. Neboť to je to, oč tu běží…

Všichni vybělující bělouši mají společnou mutaci genu STX17. Díky této mutaci s přibývajícím věkem stále více vybělují a jsou také více náchylní ke vzniku melanomů.

Melanomy jsou nádory vycházející z tak zvaných melanocytů, což je druh kožních buněk, které v sobě střádají barvivo melanin. Melanocyty se kromě kůže přirozeně nachází i ve vnitřním uchu, duhovce a nadledvinách. Melanomy potom vznikají jako důsledek jejich nadměrného množení.

První melanomy se u běloušů se obvykle vyskytnou mezi třetím a čtrnáctým rokem života. Nejčastějším místem jejich výskytu jsou oblasti pod ocasem, kolem předkožky a penisu, ve rtech, na víčkách nebo v duhovce. Dalšími predispozičními místy bývá kůže kdekoli po těle, v oblasti slinných žláz a jejich mízních uzlin, dále ve vzdušných vacích a nakonec v závažných případech i kdekoli ve vnitřních orgánech. Ze začátku je většina těchto nádorů benigních (nezhoubných), pokud ale rostou příliš dlouho, tak studie uvádějí, že v 66-85% případů se z nich vyvine nádor maligní (zhoubný). Ten se pak může dostat v těle kamkoli, včetně vnitřních orgánů, páteře, mozku...a rozšiřuje se jak lokálně, tak pomocí lymfatické tkáně nebo krví.

Většina majitelů si představí melanom jako malou černou tuhou kuličku. Nemusí tomu tak ale být vždy. Kromě kuliček o velikosti několika milimetrů to mohou být i útvary o velikosti několika centimetrů, nebo dokonce nad deset centimetrů (pokud rostou dostatečně dlouho). Melanomy obvykle bývají lehce ohraničitelné, mohou být přisedlé, ale i viset na stopce. Nemusí být vždy černé. Velmi výjimečně mohou být i růžové, případně jinak světlé.

Velký melanom, který byl ponechán bez ošetření

Z logiky věci vyplývá, že pokud se v normálním případě melanocyty nacházejí pouze ve vnitřním uchu, duhovce, nadledvinách a kůži, není možné, aby se jen tak ocitly například ve vnitřních orgánech. Jak je tedy možné, že se tak děje? Tím, že došlo k jejich rozšíření (nejčastěji z kůže) a to díky malignitě. Zde je první důvod proč melanony nenechat být. Jejich včasné odstranění pomáhá zamezit rozšíření na nová místa a vzniku maligní formy. Maligní formu a rozšíření na nepřirozená místa může zapříčinit jediná léze, jediný malý melanom.

Dalším důvodem je jejich velikost. Dokud mají melanomy pouze pár milimetrů, lze je naprosto jednoduše vyříznout bioptickou jehlou či skalpelem. Majitelé si ale bohužel často řeknou: „Vždyť je to malé, to nic nemůže udělat!“ nebo: „Bylo nám řečeno do toho nešťourat, aby se to nezvětšilo...“.

To ale není správný přístup! Pokud necháme melanomy dlouho „jen tak“, začnou se zvětšovat. Jejich odstranění bude tedy těžší. Pro koně to znamená větší zátěž a pro majitele více peněz. V opravdu dlouho neřešených melanomech může dojít k až tak velkému nárůstu, že koně mají bolestivé vyprazdňování nebo dojde k úplné poruše vyprazdňování, což je velký problém. Dále mohou melanomy překážet i u porodu nebo připouštění. Melanomy na krku nebo v blízkosti lebky způsobují problém s ohýbáním krku nebo pohyby hlavy. V případě rozšíření kolem hrtanu mohou nastat problémy i s polykáním nebo se objeví jiné neurologické příznaky. Pokud se melanomy rozšíří do vnitřních orgánů, mohou se vyskytnout příznaky související s jejich zhoršenou funkcí (kolika, nechuť k příjmu potravy, úbytek hmotnosti, zhoršení kondice…).

Proč tedy melanomy odstraňovat a dělat tak VČAS? Existují tři hlavní důvody:

  1. Zabránění rozšíření a vzniku malignity
  2. Zabránění vzniku mechanické překážky
  3. Dokud jsou melanomy malé, lze je jednodušeji odstranit.

Melanomy pouze sledovat je už dávno překonaný mýtus. Po odstranění nedochází k jejich rozšíření!

Melanomy u 12 letého valacha

Pokud chceme být opravdu pečliví, necháme zaslat vzorek i na tzv. histologické vyšetření. Patologové se podívají pod mikroskopem na jednotlivé buňky melanomu a určí, jak moc agresivní melanom je. Dále lze pro kompletní diagnostiku ještě doplnit endoskopii pro kontrolu vzdušných vaků. Endoskopie není v tomto případě terapeutická, ale prognostická. Zjistí se tak, zda se melanomy již rozšířili na jiná místa nebo ne.

A jaké jsou možnosti řešení?

  • Excize - odstranění bioptickou jehlou nebo skalpelem. Stěžejní procedura v řešení melanomů. Lze ji využít samotnou, někdy v kombinaci v některými chemoterapeutiky
  • Hypertermie - zahřátí tumoru a jeho okolí
  • Chemoterapie
  • Radiace - u nás zatím pro koně nedostupná
  • Imunoterapie - stále více se rozvíjející část léčby melanomů a nádorů obecně. V obecné rovině cílí tyto metody na zlepšení přirozené protinádorové imunity a/nebo na na zabránění tumor-aktivované imunosuprese. Například různé vakcíny, z nichž asi nejčastěji používaní je tzv. DNA vakcína, která pracuje s tyrozinázou. Je to ONCEPT vakcína, která je původně vyvinuta pro psy a kterou může aplikovat pouze certifikovaný veterinární onkolog.

Vhodná metoda řešení melanomů je vždy založena na jejich umístění, počtu i vzhledu.

5 dní po ošetření bioptickou jehlou

Nejdůležitější je ale prevence! Prohlížejte pravidelně vašemu koni predilekční místa každé tři měsíce a v případě nálezu melanomů je nechte odstranit. Koně se již běžně dožívají věku 25, 30 i více let, takže riziko vzniku melanomů a jejich přerod v maligní formu je vyšší, čím jsou starší. Nejdůležitější je si uvědomit, že melanomy se nestanou menšími nebo méně nebezpečnými. Je to naopak. Tyto nádory se nezastaví v růstu ani ve vývoji a s přibývajícími roky jejich maligní potenciál roste.

Použité zdroje:

1. MacKay, Robert J. (2019). Treatment Options for Melanoma of Gray Horses. Veterinary Clinics of North America: Equine Practice, 35(2), 311–325.doi:10.1016/j.cveq.2019.04.003

2. Metcalfe, Lucy VA; O’Brien, Peter J; Papakonstantinou, Stratos; Cahalan, Stephen D; McAllister, Hester; Duggan, Vivienne E (2013). Malignant melanoma in a grey horse: case presentation and review of equine melanoma treatment options. Irish Veterinary Journal, 66(1), 22–.doi:10.1186/2046-0481-66-22