Vyšetření žaludku nebo-li gastroskopie. Co je důležité vědět a na co se připravit?

17/07/2024

Moderní metoda vyšetření žaludku

Gastroskopie je druh endoskopie, při níž se pomocí dlouhého flexibilního endoskopu (dlouhá ohebná kamera) díváme do útrob těla pacienta, konkrétně do jícnu, žaludku a první části tenkého střeva – dvanáctníku. V dnešním článku si vysvětlíme, jak vyšetření probíhá, u jakých pacientů je vhodné toto vyšetření zvolit a co je k němu potřeba.

Vyšetření žaludku

Co je to gastroskopie?

Gastroskopie je specifický druh endoskopického vyšetření, při kterém se zkoumají jícen, žaludek a dvanáctník. Toto vyšetření se provádí za účelem diagnostiky různých stavů, jako jsou:

  • Vředy: Vyšetření může odhalit přítomnost vředů v žaludku nebo velmi vyjímečně ve dvanáctníku. Syndrom vředového onemocnění žaludku koní (EGUS) je nejčastějším nálezem při gastroskopiích.
  • Peristaltika orgánů: Kontrola, zda orgány vykazují normální pohyby zažívání, i po hladovce.
  • Nádorová onemocnění: Ve výjimečných případech může gastroskopie odhalit nádorová onemocnění těchto orgánů.
Průběh vyšetření žaludku a kontrola rozmezí dvou sliznic
Vředové onemocnění žaludku se nevyskytuje pouze u koní ve velké zátěži. Nevyhýbá se ani koním pro rekreační účely.

Kdy je gastroskopie indikována?

Gastroskopie je vhodná pro koně, kteří vykazují následující příznaky nebo stavy:

  • Hubnutí: Bez zjevné příčiny, po kontrole stavu zubů a dostatečném příjmu krmiva
  • Intermitentní koliky: Opakující se kolikové stavy.
  • Špatný příjem krmiva
  • Vybíravost
  • Anorexie: Ztráta chuti k jídlu.
  • Diskomfort při sedlání nebo při ježdění
  • Vrzání zuby
Kontrola hmotnosti pacienta před vyšetřením

Co je třeba připravit předem?

1. HLADOVKA

Abychom mohli žaludek komplexně vyšetřit, je nutné, aby byl váš kůň minimálně 12 hodin bez příjmu jakéhokoli krmiva (seno, jádro, pamlsky…). Ideální je však hladovka trvající 14-16 hodin. Hladovka začíná v podvečer předchozího dne vyšetření. Cca 3 hodiny před plánovaným příjezdem je nutno odebrat i vodu. Přesné instrukce dostanete vždy dopředu e-mailem.

2. PŘÍPRAVA BOXU/ZÁZEMÍ

Pro pohodlné a plnohodnotné provedení gastroskopie je nutný venkovní nebo vnitřní box, případně přístřeší se zpevněnou podlahou, kam nemohou ostatní koně. Dále je potřeba elektrická zásuvka a pitná voda, velmi teplá i studená. Je vhodné mít k dispozici varnou konvici. Pro provedení endoskopie jsou nutní minimálně 3 lidé. jelikož jezdím většinou sama, poprosím Vás mít tedy k sobě manžela/lku, přítele/lkyni, kamaráda/dku nebo koholi jiného. V případě, že nemůžete zajistit pomocníka se domluvíme individuálně. Stěžejní pro bezpečné a kvalitní vyšetření je také klid ve stáji během vyšetření!

S koněm v den hladovky, prosím, nejezdit ani jej nelonžovat.

Příprava zázemí je důležitá pro bezpečnosti koní i lidí

Jak vyšetření probíhá?

U pacienta strávím většinou dvě hodiny, z toho samotná gastroskopie trvá přibližně 20-30 minut. Po mém příjezdu začínáme pečlivou a podrobnou anamnézou. Potřebuji se o Vašem koni dozvědět co nejvíce informací. Vhodné je také si před mým příjezdem utřídit myšlenky, vědět kdy a čím byl kůň odčervován, kolik dostává jakého krmení, zda už měl nějakou terapii a pokud ano, jakou a na jak dlouho apod. Dále si koně klinicky vyšetřením. To zahrnuje poslech, pohmat, měření teploty a kontrolu sliznic.

Poslech je bezpodmínečnou částí vyšetření před aplikací sedace

Poté do žíly aplikuji sedaci a přes nozdru až do přední části jícnu zavedu zavaděč, který bude stabilní po celou dobu vyšetření. Tento způsob je mnohem pohodlnější pro koně a bezpečný pro přístroje.

Zavedení zavaděče pro gastroskop přes nozdru
Zavaděč zůstává v nozdře stabilní a koně neiritují pohyby gastroskopu

Pak nastává samotný proces gastroskopie, kdy si prohlédneme jícen, žaludek a většinou i dvanáctník. Při tomto vyšetření ihned vidíme, zda jsou přítomny patologie nebo ne. Po vyšetření je nutné nechat koně dospat cca 1,5-2 hodiny. Poté se může postupně rozkrmit (tráva, senná granule, namočené seno). V den vyšetření je doporučen klidový režim, v následující den lehká práce a poté již zcela běžný režim.

V průběhu vyšetření vše ukazuji a vysvětluji

Po vyšetření samozřejmě dostanete podrobnou zprávu s fotografiemi a doporučení na managementová opatření a nastavenou léčbu přímo pro Vašeho koně.

Nález na nežláznaté části sliznice

Závěrem

Gastroskopické vyšetření je neocenitelným diagnostickým nástrojem v moderní veterinární medicíně, umožňující důkladné prozkoumání žaludku a horní části trávicího traktu koní. Toto vyšetření nám poskytuje přesné informace potřebné k identifikaci a léčbě různých gastrointestinálních problémů. Podávat léky naslepo v případě vředů u koní nemá příliš smysl. Nejenže může být taková léčba zbytečná, pokud kůň problém ve skutečnosti nemá, ale také je důležité si uvědomit, že koně mají v žaludku dva typy sliznice, z nichž každá vyžaduje odlišný přístup a léčbu. Naslepo podávané léky tedy nemusí být vůbec účinné. Provést gastroskopii se proto vyplatí finančně lépe než aplikovat léčbu bez přesné diagnózy. To potom výrazně zlepšuje šance na uzdravení a celkovou pohodu koně.

Vyšetření probíhá v klidu a pohodě, aby si z něj Váš kůň neodnesl žádný špatný zážitek